Szerbia elavult

október 16, 2011

A nemzeti eszme, úgy tűnik, végképp a múlté, és így aligha jelenthet megoldást. Persze, feltehetően soha nem is oldott meg egyetlen valós problémát sem, legfeljebb hatékonynak mutatkozott bizonyos problémák elfedésében. A nemzet eszméje elavult, és vele együtt minden közösség, csoport vagy társulás, legyen az kisiparos klub, állam vagy politikai párt, amely nemzeti elveket vall, az elveivel együtt elavult, és így megérett arra, hogy a forgalomból kivonják.

Szerbia elavult, itt az idő, hogy felszámolják.

(Fenti szövegben a “Szerbia” szó tetszőlegesen behelyettesíthető a következő szavak valamelyikével: “Magyarország”, “Románia”, “Csehország”, “Horvátország”, “Szlovákia”, “Oroszország” stb.)

Reklámok

2 hozzászólás to “Szerbia elavult”


  1. A tragikus mindebben, hogy az üzenet és az a hőfok, amely az európai társadalmak átalakulását kisérte a nemzeti tudat kiteljesedése alatt, el sem jutott a fent emlitett országokba, az alkalmi keritésein belül élőkhöz.Mintha egy fércelt, máshonnan kidobott koregráfiát követtek volna.Tapasztalom, a fogalmaknak és megoldásoknak ott van legjobban érthető jelentésük, ahol azokat létrehozták.A társadalmi modellek nem exportálhatóak, mivel ez természetellenes.Átugrálni az átalakulási fokozatokon, nem lehet torzulásos elváltozások nélkül.Szerbiában, tegnap gyilkolásztak, ma elnyomnak és vadkapitalizálnak, holnap már golfoznak és mindezt – Tudatos átélés hiányában, hacsak az öldöklést és erőszakot nem veszem annak…Talán, nemcsak a nemzeti eszmét kell górcső alá venni és elavultnak nyilvánitani, de egyfajta retrográd, bágyadt múltbarévedezést is lomtalani lenne illdomos.

    Kedvelés

  2. Jochem Says:

    “… nincs aki értelmezze őket. Senki nem az, akinek hiszik, illetve mindenki mindenkivel felcserélhető, mindenki ugyanaz – így nincs, aki ítélkezzen.”

    Kedvelés


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s