Másik halál

július 28, 2012

Barnás Ferenc könyve, a Másik halál, csendben jelent meg, még a nyár elején, néhány nappal a könyvhét előtt. Nem csaptak körülötte hangos hírverést, nem indítottak zajos reklámkampányt, és plakátok sem jelentek meg a pesti falakon. Mindössze egyetlen könyvbemutatóról tudok, amelyet az Írók Boltjában tartottak.

Angyali műről van szó, mondhatnám merészen, rendjén való hát, hogy csendben, alig észrevehetően jelenjék meg. „A világosság hatásai alig érzékelhetők, ezért mondják, hogy a Szentlélek a szellőkön repül és a virágok porzóinak hegyén ül” ‒ írja Hamvas. És ha már itt tartunk, sietve hozzá kell tenni, hogy nem más ez az angyali könyv, mint a legbátrabb pokoljárás: mintha Rilke angyalai ezúttal Budapesten járnák be a földi pokol állomásait. (A regény címe talán Rilkére is utal, így nem teljesen indokolatlan megidézni őt; noha másfelől közelítve a Berlin felett az ég angyalait is említhetnénk a mű kapcsán.)

Kertész Imre beszélt egyszer arról, hogy sokáig Thomas Mannt gondoltuk a 20. század legfontosabb alakjának, végül kiderült, hogy Kafka volt az. Valami hasonlót érzek Barnás Ferenc legutóbbi könyvével kapcsolatban: nem sokan ismerik, alig néhányan említik, mert fontosabbnak tekintünk más műveket és más írókat, mégis, könnyen lehet, hogy végül a Másik halál bizonyul majd, ha nem is az évszázad, de legalábbis az évtized legjelentősebb művének. (Megjegyzem, a könyv olvasása közben nem annyira Kafka, inkább Beckett jutott eszembe, részben talán a lecsúszott figurák miatt, akik többnyire a téboly határán mozognak, de talán épp ezért nyújtanak nekünk egy angyali rálátást „a világ” dolgaira.)

Több legjobb magyar regény van ‒ írja egy helyütt az egyik legnagyobb magyar író (több legnagyobb magyar író van). Mivel nem kritikát írok, álljon itt egy személyes vallomás: a több legjobb magyar regény között számomra a Másik halál az egyik legfontosabb mű, sok tekintetben meghatározó olvasmány. És kevésbé személyesen: Barnás Ferenc regénye a mai Budapest (egyben talán a mai Magyarország és a mai Közép-Kelet-Európa) legmélyebb, legpontosabb, leghitelesebb regénye, egyben húsbavágó látlelet arról, amivé az életünk vált.

 

 

Reklámok

2 hozzászólás to “Másik halál”

  1. Szendrő Borbála Says:

    KÖSZÖNÖM, HOGY FELHÍVTÁK FIGYELMEMET ERRE A KÖNYVRE. ELOLVASOM. SZENDRŐ BORBÁLA

    Kedvelés

  2. ø Says:

    Ha a legjobb magyar regényről gondolkodunk, semmiképp ne feledkezzünk el Karátson Gábor: Ulrik úr keleti utazásá-ról, és Forgách András különös szerkezetű Aki nincs-éről se…

    Kedvelés


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s